16 Aralık 2011 Cuma

Kimlik genelgesi kafa karıştırıyor

1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'na göre tesislerde kalacak kişilerin kimliğiyle geliş ve ayrılış tarihlerinin Konaklama Yeri Kayıt Defteri'ne günü gününe işlenmesi, müşterinin de kendilerine verilecek Konaklama Belgesini doldurarak imzalaması ve işletmeciye vermesi gerekiyor.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) önderliğinde İzmir Palas Oteli'nde düzenlenen Sektör Paylaşım Toplantısı'nda biraraya gelen turizmciler, kanunun uygulamada sorunlara yol açtığını dile getirdi.
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, fiili uygulama ile evrak üstündeki uygulamanın birbiriyle örtüşmediğini söylerken, uygulama sırasında müşterinin yanıtlaması ve imzalaması istenen evrakta 24 sorunun bulunduğunu, sezonun yoğun yaşandığı dönemlerde bu uygulamanın otelleri işlem yapamaz duruma getirdiğini söyledi.
Müşterinin TC Kimlik numarasını ya da kimlik fotokopisini almanın en mantıklı uygulama olduğu konusunda sektör temsilcilerinin görüş birliğine vardığını belirten İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Bir SWOT analizi yapıp bu kanunun uygulanmasındaki zorlukları bir rapor halinde üst birliğimiz TÜROFED'e sunacağız.Uygularsak artıları ne, uygulamazsak ne sorun yaşanır? Durumu yaşadıklarımızla Bakanlığa da açıklayacağız. Kimlik fotokopisi ya da TC Kimlik bilgisi aldığımızda müşteri işi çabuk bittiği için mutlu oluyor. Otelde önceden kaydı varsa hele daha büyük avantaj. Kuşkusuz kötü niyetli kişilerce sorun yaratılabilir düşüncesiyle bu genelge yayınlandı. Bize müşterinin form doldurması gerektiği söyleniyor. Ancak müşteriye verdiğimiz formdaki yanıtlanması gereken 24 soru var. 24 sorunun tamamı doldurulmuyor ya da eksik bilgiler geliyor bize. Daha sonra herhangi bir zamanda denetleme yapıldığında bu formlardaki eksikleri polis bize soruyor. Biz kolluk kuvveti değiliz, müşteriyi zorlayamayız ki. Öte yandan resepsiyondaki arkadaşımız tek tek kimlik bilgilerini girdikten sonra her gün saat 00.30 ile 01.30 saatleri arasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internetteki adresine göndermesi gerekiyor. Zaman zaman sorun yaşanıyor, bilgiler yeniden girilmek zorunda kalıyor. Listelerin tesliminde gecikme yaşanırsa ceza yiyiyoruz. Ayrıca müthiş zaman ve emek kaybı."
Kimlik fotokopisi alınması durumunda bunun imhasının da çok dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan İşler, fotokopi alma konusunda gelen genelgenin bir uyarı niteliği taşıdığını belirterek, şimdilik cezai yaptırımı bulunmadığını da söyledi.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder